az élet utazás.

Hülyentológia

2015/10/05. - írta: Erendir

A napokban azon gondolkoztam, hogy milyen sokféle vallás van, és az emberek milyen sok dologban képesek hinni. Sok vallás fekete-fehér alapon különbözteti meg, írja elő a dolgokat, tehát van jó meg rossz, és egyértelműen (szerintük) meg van fogalmazva a kettő, definiálva vannak, és ki van kötve hogy mit szabad és mit nem.
Az ilyen vallásokban rengeteg kérdést és ütközést látok. Pont emiatt az éles jó és rossz közötti határ miatt nagyon sok ellentmondás van, és összezavaró, hogy most akkor mi is a helyes, és mi a helytelen. Sok vallásban ha valamit azért teszünk mert "ez isten akarata", akkor máris helyes lesz... És ezt mindenre képesek ráhúzni. Ugyanezt ha egy "hitetlen" valaki követi el, már halálos bűn. :D Egyszóval akkor már az emberek nem egy szinten vannak, nem egyenlőek, és az egyik felsőbb rendű, mint a másik, hmm? Hát ez elég érdekes, ha pont hogy az lenne a lényeg, hogy az ember mint faj, egyenlő esélyekkel induló egyedekből épül fel, és isten csak a felsőbbrendű... Na mindegy. :3

Aztán vannak kevésbé szigorú vallások, pl a buddhizmus, a taoizmus, ahol szintén nagyon sok minden elő van írva, de nem olyan szinten élesen van elválasztva minden, mint más vallásokban. Elő van írva, mi a helyes, de nagyon sok múlik az ember lelkiismeretén, saját belátásán, öntudatán. Ezt szeretem, mert ebben az esetben nem azért tesznek az adott vallás követői dolgokat, mert valami vallási vezető azt mondta nekik, hogy tegyék azt, hanem azért, mert ők elkötelezettek, és maguk miatt szeretnék tenni azt, amit tesznek, és NEKIK jó, nem pedig csak annak, aki megmondta nekik, hogy "márpedig nektek ezt kell tenni, mert nektek ez jó."

És végül vannak olyan vallások, amik nekem totál hülyeségként jönnek le. Mivel (már) nem minősítek senkit és semmit, és nem osztályozom be a véleményem szerint a dolgokat, ezért ezeket is tisztelem, és tiszteletben tartom, ha valaki ilyenben hisz, csak az én nézeteimmel nem férnek össze, ilyen például a scientológia vagy mi a szösz, ami kb pár science fiction íráson alapszik, és olyan magyarázatokat képes adni bizonyos tök nyilvánvaló dolgokra, hogy egy józanul gondolkodó embernek a haja égnek áll.
Én valahogy a világvégét, apokalipszist, meg a hasonló dolgokat megjósoló dolgokat is ilyen mértékben hiszem el, de nem azért, mert ebben vagy abban hiszek, vagy kéne hinnem, hanem egyszerűen azért, mert a józan paraszti ésszel mondanak ellent. Jobban mondva nem is az, hogy ellentmondanak, de hát most mit csináljak vele? Attól még, hogy valaki megjósolja nekem, hogy jövő héten véget ér a világ, nem fogok őrült módon felborítani mindent az életemben, elkölteni az összes pénzem, vagy lopni egy nagyképernyős tévét. :D Ahogy megüdvözülni sem fogok senki kedvéért, csak azért, mert félek, hogy a pokolra kerülök. O.o Amíg valaki akit ismerek is, vissza nem jön a halálból, és elmondja, hogy ja, tök király a mennyország, tele van jó csajokkal, videojátékokkal meg kajával, vagy hogy ja, a pokol tök szar, lassú az internet meg mindig megszakad és nincsen csoki se, addig nem fogom a nyakamat törni, hogy megfeleljek mások elvárásainak, MÁSOK ELVEINEK, hogy szerinte mit kéne tennem, és mi a helyes. Ezt mindenki döntse el maga, senkinek sincs joga eldönteni, hogy másnak mit KELL csinálnia. Munkát végezhetek, akkor azért teszek meg dolgokat, azért hajtok végre utasításokat, mert meg akarom kapni a fizetésemet amiből fincsi kajákat tudok venni, ez tiszta sor. De tök ingyé nem fogom mások véleményét magamra húzni, mint egy egyenpólót, hogy én is azokhoz tartozhassak, akiknek mind ugyanolyan pólójuk van. O.o
Nekem tetszik a "saját pólóm", és akkor és úgy színezem ahogy akarom.

Csak annyit akartam még megemlíteni itt, hogy ha már ilyenek vannak, hogy scientológia, meg mindenféle lógia (csak logia nem, mint a one piece-ben :( ), akkor van egyvalami, amit szeretnék kiemelni.
Van egy könyv, amit a Gyűrűk Ura trilógia szerzője, J.R.R. Tolkien írt, és a címe: A szilmarilok.
Ez a könyv nagyobb hatással volt rám, mint a Biblia. Igen, olvastam a Bibliát, és egész jó történet volt, bár pár ellentmondást véltem benne felfedezni, de úgy fogtam fel, mint egy regényt, amit a régmúlt emberei írtak, azok a próféták, akik állítólag ezt ténylegesen alkották meg.
A Szilmarilok, mikor elkezdtem olvasni, nagyon meglepett. Eleinte azt hittem, ez is csak egy hasonló "mese" lesz, mint az összes többi Gyűrűk Ura kötet, mert annyit tudtam róla, hogy egyfajta előzmény az egészhez. Ehhez képest úgy íródott, mint egy történelmi regény, sőt, hasonlóan mint egy történelemkönyv. Ami pedig külön meglepett, hogy nem egy már létező univerzumba csöppent bele minket, mint mondjuk egy Harry Potter, vagy bármilyen regény, hanem a teremtéstörténettel kezdődik. Hogy hogyan indult minden, hogy kezdődött, hogy lett a semmiből valami, és hogyan alakult ki úgy kb MINDEN.
Nagyon nagy hatással volt rám, főleg azért, mert abszolút logikus magyarázatot ad sok mindenre, amin például a Biblia egész egyszerűen továbbsiklik, és nincsenek nyitott kérdések, rejtélyek.
Sokkal hihetőbb teremtéstörténetet ír le, mint sok vallási könyv, és nagyon hiteles módon. Ha vallásosnak "kéne lennem", akkor ez állna a legközelebb hozzám, ez lenne az én bibliám. O.o A gond csak ott kezdődik (vagyis inkább ez már "folytatódik", hogy honnan az most nem lényeg), hogy ha lenne is ilyen vallási csoport, akkor sem látnám értelmét, hogy csatlakozzak hozzá, mert nem látnám, miért lennék ettől több, vagy jobb. Mindenki abban hisz amiben akar, és azt hiszi el, amit ő jónak lát, de ettől nagyon sokszor nem lesz több vagy jobb, nem lesz rosszabb vagy jobb ember... Voltam már olyan vallási találkozón, ahol állítólag nagyon vallásos emberek vettek részt, akiknek véleményem szerint tiszta lelkűnek és szerénynek kéne lenniük, és ahhoz képest már ránézésre lerítt róluk hogy kőgazdag, semmirekellő, gonosz emberekről van szó, akik csak a pénz vagy a név miatt vannak ott...

A végszó tehát csak annyi: Hallgassatok a józan eszetekre is!
Lehet bárki vallásos, hihet abban, amiben akar, de ne tessék már mások életébe beleturkálni, másokat befolyásolni, másoknak megmondani, hogy mit akarjanak, mit tegyenek, legfőképpen pedig bántani másokat!
Csak okosan! ;)

És a legvégére a kedvenc idézetem az egyik kedvenc animémből:
"Senkinek sincs joga elvenni egy másik ember életét."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erendir.blog.hu/api/trackback/id/tr227894828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása