az élet utazás.

Mindenki más, ezért mindenki ugyanolyan? ; )

2014/01/04. - írta: Erendir

Na, gondolkozzunk egy kicsit megint a nõi-férfi agyon. ^^ (Ez mindig jó kis vitákat von maga után :D)

Ma azon filóztam, hogy igazából minden férfi egyenrangúnak kéne hogy legyen egy nõ szemében, ahogy fordítva is, de ez ugyebár nincs így. A férfiak közül sokan vannak akik CSAK a külsõségre mennek, vannak akik csak a belsõ értékeket nézik, meg még van egy tucat dolog ami alapján kiszemelik a választottjukat.
A nõknél szintén ugyanígy van, csak más szempontok másképp számítanak, például nagyon sok nõ úgy választ párt, hogy mennyire gazdag, vagy van-e kocsija, vagy ha van akkor mennyi van, vagy hogy mennyire jóképû, és sok nõ pedig szintén úgy van ahogy sok férfi is, hogy mégiscsak a belsõ értékekre megy rá.

Azt bírom a legjobban, mikor azt mondják: "Minden nõ egyforma." vagy "Minden férfi ugyanolyan (ez behelyettesíthetõ bunkó-val is XD)."
Na igen ezután jön a mondás, hogy akkor nem válogatnánk annyit, se a nõk, se a férfiak. : )
Ugyanakkor ne mondja már nekem senki azt, hogy ne olyan hölgyet keressek, aki az én ízlésemnek megfelelõen jól néz ki (ezt kiemelném mert nem ugyanolyan az ideálom mint az átlagnak XD), ha a nõk is ugyanezt csinálják, vagy épp az imént említett kocsis példával, csak olyannal kezdenek akinek minimum egy kocsija van. XD Jó mondjuk természetesen olyan nõvel nem is kezdenék, akinek ez az elsõdleges, másodlagos, vagy akárhányadlagos szempontja egy párkapcsolat kialakításánál, csak felhoztam példának. : )

Ami még érdekes, hogy erre az elõbb említett egyforma-nõ, egyforma-férfi két mondatra reflektálva fura dolgokat lehet észrevenni. Amikor valaki megismer egy nõt/férfit aki különleges számára, együtt lesznek, és boldogok, akkor õ a nagy különleges, az egyedi, a minden, a tökéletes. Aztán amikor ez véget ér valamilyen oknál fogva (lehet ez félrelépés, "megunás", az egyén változása, távolság, bármi), akkor elõbb vagy utóbb máris megfogalmazódik mindkét félben hogy "Õ is csak ugyanolyan mint a többi."
Megjegyzem (nem bántásként) hogy a kicsit emelkedettebb gondolkodásúak nem így látják a dolgot utólag, hanem a jót jól, a rosszat elnézõen értékelik az együtt eltöltött idõt átgondolva.
Akkor most hogy is van ez?

Szerintem úgy, hogy amikor egy kapcsolat véget ér, hirtelen mindenkiben felvetül ez a sztereotípia, de nem amiatt, mert az a valaki akiben csalódott valami égbekiáltót követett volna el, hanem mert egyszerûen már hallotta, látta, hogy mással már történt ilyen. A kapcsolat közben viszont senki nem mondja hogy "Ez ugyanolyan mint a többi.", egyrészt mert miért mondaná, ha boldog, másrészt pedig mindenki egyedi, mindenki más, és mindenki más élményt nyújt a másiknak. A szakítás folyamata, oka viszont általában már ismert. Ezt úgy értem, hogy a kapcsolat során mindenki új élményeket kap, mindenki érzi, hogy a másik fél különleges, hogy ilyet még nem tapasztalt, és ez így van jól és nem is lehetne másképp, hisz mindenki más.
A szakítás viszont mindig egy általános dolog, és a környezetünkben nap mint nap hallunk róla hogy õ meg õ azért mert szét, õ meg õ ezért, így lesz egy széles skálánk arról, két ember miért mehet szét, és hogy ez melyik fél "hibája" (A hibája azért idézõjelben mert van sok eset amikor senki sem hibás, és ez az igazán szomorú, de a hallható esetek többségében valamelyik fél elkövet hülyeséget és akkor bizony õ a hibás), és ez alapján máris kategorizálunk.
Kategorizálunk olyan tekintetben, hogy ha velünk játsszák el valamelyik módot, márpedig biztos hogy valami olyan mód lesz amit már hallottunk egy ismerõsünktõl vagy barátunktól, így máris beosztjuk hogy aha, õ is csak olyan mint a többi mert ezt meg ezt csinálta velem mint a móninak a barátja.
Mivel mások magánéletébe, a privát párkapcsolati részükbe nem látunk bele, így nyilván nem láthatjuk azt, hogy vajon azok a dolgok is megegyeznek-e egyes kapcsolatokban, amik boldoggá teszik az embereket. Valószínûleg igen. : )
Hogy ezt miért mondom?
Hát, talán egy kicsit most racionális gondolatok jönnek, senki ne gondoljon szívtelennek légyszi. ^^"

Szóval... Ha jobban beletekintünk, végülis a kapcsolatok "belseje" sem különbözik sokban. Akár a sajátjainkról, akár más kapcsolatairól beszélünk, lényegében hasonló vagy ugyanolyan dolgokat végzünk együtt, vacsorázni visszük a barátnõnket, együtt kirándulunk, együtt filmezünk, együtt bújunk ágyba. Igazából az alany változik csak mindig, és az adja a dolog "más"-érzetét, mert mindenki különbözõ, különleges, és másképp reagál más-más helyzetben. Amikor boldogok vagyunk, az agyunk becsap minket egy kicsit, mert csak a másikra figyelünk, és amikor ilyen dolgokat végzünk, nem hasonlítjuk össze a boldogságunkat azzal a boldogsággal amit mondjuk egy másik kapcsolatunkban értelmeztünk annak.
Még szerencse mondjuk. : ) Jó, hogy így vagyunk összerakva, hiszen ha az embereket, az élményeket folyton összehasonlítgatnánk, sosem lehetnénk igazán boldogok. ^^

Ebbõl a bejegyzésbõl végsõ soron azt szeretném kihozni, hogy az legyen a célotok nektek is, amit nekem már sikerült megvalósítanom jó ideje, azaz hogy próbáljátok nem csak azt egyedinek látni amikor boldogok vagytok, hanem azt is, amikor valami véget ér... Ezt azért mondom, mert így õszintén mondhatjátok valakinek, hogy a barátjuk maradtok, ha akartok, és tanulhattok az esetbõl, és nem veszítetek el valakit, aki egykor különleges volt számotokra, mert attól még különleges maradhat számotokra, csak nem olyan módon, mint régen. : )
Ehhez mondjuk kicsit összetettebb gondolkodás kell, meg a helyzet megfelelõ értékelése, és az ego és a büszkeség, valamint a harag félrerakása, de ezek olyan érzelmek amikkel semmit sem nyerünk, csak visszafelé fejlõdünk, így ezeket mindenkinek könnyedén el kéne tudnia engedni. ;)

Remélem adtam egy kis gondolkodnivalót, és ha van errõl személyes élményetek, tapasztalatotok, kérdésetek vagy csak simán véleményetek, azt kíváncsian várom! ^^

És szeressetek szívbõl, sosem észbõl! *w* ^^

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://erendir.blog.hu/api/trackback/id/tr125955416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6h0st 2014.01.04. 11:19:01

Örülök, hogy megírtad ezt! Összevetve a három évvel ezelőttivel (már amennyire emlékszem), piszok sokat változott a te gondolkodásod is. ;) Gyorsan az elején szeretnék leszögezni egy apróságot, amit sajnos sokan, gyakran nem veszünk figyelembe. Valamiért kizárólagosnak tekintünk szituációkat, mintha két dologból 'VAGY' alapján kéne választani. Kitérek rá majd lejjebb is, de elsőnek itt a zárómondat, Szeressünk szívből, sose észből. Ne haragudj, Bro, én tudom, hogy ezalatt nem azt érted, hogy csináljon az ember esztelenséget, de ebben a kontextusban azt kell mondjam, hogy a lófaszt! Pontosítok. Nem kell választanom szív és ész között, szerethetem teljes lánggal a páromat úgy is, ha közben racionális maradok. (Akit a 'lófaszozás' feldühített és az utána levő mondatot már emiatt nem látta meg rendesen, még egyszer leírom, hogy nem azt mondom, hogy 'Csak és és no szív'. Az ugyanakkora lófaszság.) Másik dolog. Tipikus pasas-fájdalmunk, amikor a csajnak fontos a pénz/autó/ház/menő állás. Nem mindegy viszont, hogy ott van-e a 'csak az', a fontos előtt. Szép dolog, ha kedvesek, jó fejek, figyelmesek vagyunk, de ha mellette egyben a templom egere is, akkor a csaj, ha normális, nem fogja a közkedvelt 'szegényen de boldogan' verziót választani. (Ez egyébként szintén egy nagy lóf... szegénynek lehet lenni, boldognak is lehet lenni, de szegénynek és boldognak nem lehet egyszerre lenni. Teréz anyát most ne hozzátok fel kivételnek, ő valahogy nem az átlag feleség-és-anya kaliber lett.) Igaz ez a külsőségekre is. Nem illik azt mondani, hogy a külső számít, sőt, sokan mondják, hogy éppen nem számít, meg ami fontos az belül van. Ismét egy VAGY-ság. Fontos a belső ÉS a külső is. A külső viszont nem azt jelenti, hogy mindenki nézzen ki hollywoodi sztárnak. Adjon magára. Ne legyen rommá hízva. Legyen mit felvennie ünnepélyes, vagy éppen hétköznapi alkalmakra is. Szakítás-témáról a következő kommentben. :)

erendir 2014.01.04. 11:49:47

Hát igen, igaz, azért jó ha az embernek van háttere. : ) Amit még bele akartam írni de kimaradt, az az, hogy lehet neked 20 bmw-d meg két nyaralód és egy villád HA a csaj csak ezért szeret akkor el is áshatod magad, ez az egyik, a másik meg hogy ha valaki gazdag, erkölcsileg és lelkileg egyáltalán nem tesz hozzá az emberhez, ha kőbunkó. XD Ezt azért akartam megemlíteni, mert ez nyugtatóan hat magamra nézve ha azt nézem hogy legalább a normális csajok (akiknek a lélek az elsődleges szempont) TALÁN nem azokkal mennek el akik ugyan gazdagok de a fejükben fűrészpor van. :D És én nem írtam VAGY-ot a külső és a belső közé : ) ugyanúgy számít mindkettő, ahogy nem is lehet kizárni semmit semmiből, ha ilyen témáról van szó, abban viszont igazad van hogy ráció is kell abba, ha szeretünk, de én úgy gondolom hogy nem 50-50%-ban szeressünk szívből és agyból, hanem jobb az, ha több benne az amit érzel, mint amit gondolsz. : )

6h0st 2014.01.04. 12:07:50

Na az stimmt, hogy ne 'csak azért', ezért is lényeg, hogy ott van-e a 'csak'. :) Mondhatni, a gazdagék védelme... de tény, hogy előszeretettel írjuk le őket, ostoba, bunkó, érzelmileg nulláknak, pedig nem egy, egyébként nagyon tehetős alakkal volt szerencsém találkozni, akik emberileg totál ugyanolyanok, mint te vagy én. Nem derogált nekik, ha valamit maguknak kellett megcsinálni, a Volvo mellett is fel tudtak szállni a buszra, meg nem óbégattak, mint egyébként a 'nemgazdag' réteg nagy része, ha mondjuk a pénztárnál lassan haladt a sor. Stimmt, te nem VAGYoztál, de ettől még fontosnak találtam megemlíteni. :) Ha már számszerűsítjük, ne 100 legyen a százalékplafon, hanem adjunk bele észből és szívből is száz százalékot. ;)

Haifisch 2014.01.04. 12:42:34

Az a gond, hogy én valóban mindent különlegesnek látok egy emberrel kapcsolatban, pedig mi nem is voltunk együtt, meg úgy, hogy ritkán beszélek vele, nehéz boldognak lenni :"D Mindenesetre nagyon jól írtad le. :)

D.e.k.o. 2014.01.04. 18:25:08

Én Kevin kapcsolatába teljesen beleláttam. Hisz mind a kettő személy bizalmasa voltam (mostmár csak Keviné) Megfigyeltem a csajsznál, hogy nagyon gyorsan túl lép. Azóta már volt egy kapcsolata és most megint van egy. És mindegyiknél ugyan az a boldogság, ugyan az a sablon. Nem értem a lányt. Mondogatják hogy örökké. De az 2-3 hónapból áll. Kevi az pedig nehezen lépett túl és még csak most kezdett el más lányokra is tekingetni. Ő inkább megbecsüli a lányokat és megpróbál mindent megadni. Ahhoz képest az ex? Huhh. o.o Amúgy egyetértek azzal amit írtál. :)

Colonel 2014.01.04. 19:16:55

Szerintem a véleményemmel már találkoztál ezzel kapcsolatban, nekem csak egy kérdésem van, az utolsó soroddal kapcsoltaban! :D Az, rám is vonatkozik??? :P

erendir 2014.01.04. 19:19:56

Haifisch, ez egyedül a te "hibád". ; ) Csak te tudsz rajta változtatni, rajtad múlik az egész. ^^ Örülök, hogy tetszett ^^

erendir 2014.01.04. 19:21:58

Én elég sokszor láttam azt, hogy van egy fiú, és a szakítás után a lány már két kapcsolaton is túl van, a srác meg még mindig "nyalogatja a sebeit". :D Én is ilyen vagyok. ^^" Saját tapasztalataim és mások tapasztalatai alapján állítottam össze ezt a kis gondolatmenetet, örülök, hogy jónak tartod. ^^

erendir 2014.01.04. 19:25:51

Hát, ha úgy vesszük, végül is igen, csak nem ebben az esetben. :D Vagy figyelembe vehetnéd amit 6host barátunk után írtam arra amit ő mondott, hogy kicsit bele kell venni azt hogy mi mennyire ésszerű megoldás, és utána szívvel szeretni. ; ) Nyilván ha neked megéri akkor is ha nem nyersz vele semmit és ettől leszel boldog, akkor úgy kell tenned. :D
süti beállítások módosítása