az élet utazás.

Vassal... és tűzzel...

2016/11/08. - írta: Erendir

Szóval tegnap filmet néztünk Arzénnal, az utolsó boszorkányvadász címűt, Vin Diesel főszereplésével. Több szempontból is érdekes volt számomra a film, hiszen egyrészt szeretem a filmjeit, a Riddick filmek nagyon állatok, másrészt nagyon sok érdekes dolgot mutat meg a világ azon részéből amit nem látunk, vagy a fantáziavilágból, attól függ, kinek mi a valóság és hol választja szét az elméje a fantáziát a valóságtól. 

A történetből elég annyit elmondanom, hogy akkor kezdődik a történet amikor az emberek még elég fejletlen körülmények között élnek, olyan középkori-szerű az univerzum, az emberek kezében nincs varázslat, de pár trükkük van a mágia leleplezésére, meg pár ellenszerük erre-arra, de ennyi (már itt hasonlóságokat véltem felfedezni). A mágiát pedig boszorkányok és boszorkánymesterek használják, ha a férfi boszorkányokat boszorkánymesternek akarjuk nevezni, én csak simán boszorkánynak nevezem a férfi neműt is, attól függ mit használ és hogyan, a kasztban nincs nemi megkülönböztetés, csak képességben. XD A boszorkánymester amúgy is felsőbbrendűnek hangzik, miközben a nők jobbak ebben inkább. Na, eltérünk a tárgytól.
Szóval főhősünk nagy harcos, aki mindent elveszített, de pont ezért kemény állat, és megöli a boszorkánykirálynőt, aki viszont ugyanekkor megátkozza az örök élettel, pont azért mert a halált vágyja. 
Aztán gyors 800 éves ugrás, és a mai világban találjuk magunkat, illetve hát a filmet, és ott bonyolódnak az események. A többit nem mondom el, a kulcs amit el kell mondanom, hogy a filmben (is) a mai világban is jelen van még a mágia és a boszorkányok, sőt, szabadon élhetnek, amíg nem használnak mágiát embereken. 

Állati jó egyébként a film, van benne pár nagyon jó fordulat a mágia és a varázslatok ábrázolása nincs elbénázva, nagyon jól vannak megjelenítve, nincsen összekutyulva az egész, sőt, kísértetiesen jól ki van dolgozva... Eh. 
Megint olyan érzésem van, hogy valaki nem volt képes tartani a pofáját a világban. XD Mármint oké, nincs ezzel gond, hiszen egy "átlag" embernek minden csak fantáziavilág amit a valóságban nem látott eddig a két szemével. 
Még az a szerencse, hogy az emberek nagy része elhiszi hogy csak öt érzékszerve van. Illetve hát van akinek ugye hat, de a mi felfogásunk szerint egy van és az az agyad, aztán hogy az mire hat ki és mit hasznosít ahhoz hogy felfogd és érezd azt a temérdek mindent ami körülötted van, az csak rajtad áll, meg egy pár olyan faktoron amit nem mi befolyásolunk. Még nyolcnál sem muszáj megállni ha vadak vagyunk. Ha csak logikusan belegondolsz, sokkal több dolog zajlik és van körülöttünk csak a "való" világban mint amennyit tapasztalni tudunk, mégis tudjuk hogy van. Idő, gravitáció, tér, sugárzás, vagy akár maguk az érzések. Ostobaság azt mondani valamire hogy nem létezik, csak azért mert nincs adottságunk érzékelni azt, hiszen amiket említettem, mind láthatatlanok, egyik érzékszerveddel sem érzed őket, mégis tudod hogy vannak, és léteznek. Akkor az is ugyanúgy "természetfeletti" meg varázslat, mint a mágia meg a boszorkányság, nem? :) 
Na de nem kéne folytatnom mert valaki az olvasók közül még megfejel hogy én járatom a pofámat. 

Mindenesetre nagyon jól átjöttek a mágiás dolgok és nem beszéltek hülyeségeket, rúnakövek, varázsigék, bájitalok, átkok, hallucinációk, bűbájok. Minden a helyén volt, és nem egyfajta Harry Potter fantáziavilágról van szó, amin egy kicsit érezni is, hogy javarészt kitalált (ami persze király, imádom a HP-t :3 ). 
Erősen valóságszínű és szagú a film, aki kicsit nagyobb beleéléssel nézi a filmet, még spekulálni is kezdhet. (Az odaátot is ezért akarom megnézni, mert kíváncsi vagyok az mennyire nyilvánvalóan árulja el a "valóságot", hogy kinek mi a valóság azt megint hagyjuk. XD) 
Javarészt csöndben voltam inkább a film során, nem helyeseltem meg bólogattam túl sokat, Arzén még hülyének nézett volna hogy mi bajom van, de a boszorkányok iránti gyűlöletemet nem csökkentette a film mindenesetre. XD A filmben az egyik leghihetetlenebb dolog számomra inkább az volt, hogy a rend aki a boszorkányokat üldözte, megengedte a boszorkányoknak, hogy szabadon éljenek, ha "jól viselkednek". Ez a valóságban soha nem történne meg. 
Mármint, ez pl nagyon relatív. Hasonlítsuk mondjuk a lőfegyverekhez. Csak bizonyos embereknek lehet ilyet birtokolni (ha nem amerikáról beszélünk XD), de "jóra" és "rosszra" is lehet használni, de attól a fegyver még csak egy eszköz lesz. A két jelzőt pedig azért tettem idézőjelbe, mert a fegyvereket nem lehet jóra használni. Nem lehet jónak beállítani az emberölést, mindegy hogy miért teszed, ha a szeretteidet véded, vagy az országodat, tök mindegy. A vérontás az vérontás, mindegy hogy ki teszi, hol, mikor és mivel. Ha ölsz, gyilkos vagy egyszer és mindenkorra, és senki nem moshatja le rólad, mindegy hogy kinek az érdekében tetted és milyen "nemes" célból. Nincsenek szentek.
És amúgy idegessé is tett a film, pont amiatt mert ugye a boszorkányokra emlékeztetett, akik a legnagyobb gecik a föld kerekén és tudomásom szerint a leggonoszabb élőlények amit a hátán hordhat a föld, azért, mert egyik oldalon sem vannak, már nem emberek, de az emberi és a "természetfeletti" dolgokat egyszerre használják, ahhoz hogy 5 csavaron és álcán keresztül érjék el a céljukat ami általában borzasztó. A gonoszságot én úgy mérem, hogy valaki mennyi szenvedést okoz, és mennyinek. Nem azt mondom hogy mennyi embernek, mert nem csak az ember szenvedhet.
A másik ami idegesített, és mindig is felbaszta az agyam, hogy ahogy a filmben is ez megjelent, a "mágia" is, mint minden, még a legbonyolultabb tudomány is alap dolgokon fekszik, az elemeken, föld, tűz, víz, és levegő. Leírom az érzést. 
Van egy mesterség, egy szakma, amit te rendkívül jól művelsz. Hosszú évekig tanultál, gyakoroltál, hogy a legjobb legyél, vagy épp tehetséged van hozzá és azt csiszoltad, vagy ne adj isten mindkettő, és te vagy a király abban a munkában, legyen ez mondjuk egy barista meló. Nem vered nagy dobra, a kollégáid tudják hogy jól megy neked, de nem reklámozod.
Aztán jön valaki, aki felszínesen, a lényegesebb elemeket összecsapva produkál valami szar terméket, és nagy dobra veri, hogy ő milyen jól csinálja, el van telve magával, és az emberek mivel ezt látják, vagy utálni fogják ezt a dolgot amiben te jó vagy, mert látják hogy milyen gyatra amit az a másik bemutatott, vagy ne adj isten tetszik nekik, miközben te tudod, hogy azt nem éppen úgy kéne. 
BAH.

De amúgy az tetszett még így nagyon az egészben, hogy ahogy a legelején, mikor az emberek tök fejletlenek voltak a mai világhoz képest, akkor is az alapokat használták, és a boszorkányok gyengéje soha nem változott. Innen a cím.. Vassal, és tűzzel.
És ha belegondolunk, az embernek ez végig megmaradt, ahogy a filmben is végül ugyanígy az alaphoz visszatérve jött a megoldás. Az ember a kezdetektől a mai napig használta ezt a kettőt, igaz maga ellen is, de ez is csak azt mutatja, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, meg a leghatékonyabbak. :D  


Na mindegy. Szóval ebből a bejegyzésből nem tudok jól kijönni, mert nem tudom és nem is akarom leírni azt amit le akarok írni. (Mi van? XD) 
Mindenesetre a film lenyűgözött, de leginkább elgondolkoztatott sok mindenen, főleg a múlton. Meg a jelenen. Meg a jövőn... Jóformán sose gondolok a jövőre inkább, csak nagyon nagy vonalakban, mert nem akarok meg nem tudok nagyon előre tervezni, meg nem is jött be eddig az sem ha csak megpróbáltam, de amikor néha tényleg belegondolok, és eszembe jut, hogy még mindig nem teljesen döntöttem el, melyik utat választom a kettő közül, mindig elbizonytalanodok meg kicsit megcsappan a határozottságom meg az önbizalmam. 
Most is inkább elhessegettem a gondolatot, visszaraktam a polcra ahol eddig is volt. 
Sokszor van egy harmadik út is, amit csak egy kicsit később lát meg az ember. 

Ahogy Vash mondta, mindig van másik választás. Mindig. (Neki már késő volt, és akkor mondta, hogy "Itt is volt, csak nem vettem észre időben." Újra kéne néznem azt is *w* )

Na szóval tessék megnézni a filmet minden fantasy rajongónak, aki meg nem az az nézzen híradót! :D 
Csuá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erendir.blog.hu/api/trackback/id/tr2811941679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása